Cui aduce beneficii IMPORTUL?

mere-verzi-si-rosii

La 8 iulie 2015, în cadrul ședinței Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a fost examinat proiectul de lege nr. 162 din 27.04.2015, semnat de deputații fracțiunii Partidului Liberal.

Scopul acestui proiect este promovarea produselor agricole autohtone pe piața Republicii Moldova, prin impunerea obligativității de a amenaja secții cu producție agricolă autohtonă, cu o suprafață de minim 30% din zona agricolă a unității comerciale.

Completările aduse legislaţiei prin proiectul de lege tind să promoveze produsele autohtone în raport cu cele importate, să asigure stabilitatea producătorilor autohtoni și să înlăture riscurile cu privire la pierderea produselor agricole din motivul insuficienței pieții  și a cererii pentru comercializare acestora.

Cu toate că acest proiect aduce beneficii producătorilor agricoli din toată țara și în special celor din zona de nord, unde marea majoritate cetățenilor votează partidele de stânga, membrii comisiei delegați de PCRM și PSRM nu au susținut acest proiect.

În acest context, apare întrebarea: pe cine reprezintă acești deputați dacă sunt contra proiectelor care aduc beneficii directe producătorilor agricoli, care nu au unde comercializa marfa în urma embargoului impus de către stăpânii lor de la Kremlin?

Motivul pentru care PSRM și PCRM nu au votat îmi este clar: toate schemele de import al fructelor și legumelor le-au inventat ei și le-au monopolizat. Domnilor nu le este convenabil ca acest proiect să fie votat, pentru că o să scadă profitul lor personal.

De ce ceilalți nu au votat, poate că și ei au interes ascuns ce ține de import legumelor și fructelor?

Nu-i pot înțelege, cum să importăm mere, cartofi și alte produse de peste hotare și producătorii noștri să arunce la gunoi produsele noastre?

Cei ce invocă faptul că putem fi sancționați de OMC (Organizația Mondială a Comerțului) nu au dreptate, pe motiv că noi nu interzicem sau restricționăm importul. Proiectul de lege prevede numai apărarea producătorilor autohtoni, ceea ce se face în toate țările, care doresc să-și promoveze producătorii săi.


Proiect

LEGE

pentru modificarea şi completarea unor acte legislative

Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

Art. I – Legea nr. 231din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior (Monitorul Oficial, 2010, nr. 206-209, art. 681), cu modificările ulterioare, se completează cu art. 20cu următorul cuprins:

„Articolul 201. Comercializarea producției agricole autohtone

  • Unitățile comerciale (centrele comerciale, supermagazinele, hipermagazinele), care comercializează produse agricole, sunt obligate să dispună de raion cu producție agricolă autohtonă, cu o suprafață de minim 30 % din zona agricolă a unității comerciale.
  • Unitățile comerciale vor contracta prealabil (în anul curent pentru anul viitor) cu producătorii autohtoni, condițiile cu privire la categoria de produse agricole, cantitatea, calitatea și prețul.

Art. II. – Codul Contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24.10.2008 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 3 – 6, art. 15) cu modificările ulterioare, se modifică şi completează după cum urmează:

  1. 273 se completează cu pct. 14, cu următorul cuprins:

“14) unitățile comerciale (centrele comerciale, supermagazinele și hipermagazinele), care nu respectă normele cu privire la raionul cu producție agricolă autohtonă

se sancționează cu amendă de la 400 la 500 de unități convenționale.”

  1. În alin. (1) al art. 408 cifrele „6)-13)” se înlocuiesc cu cifrele „6)-14)”. 

 

NOTĂ INFORMATIVĂ
la proiectul de lege
pentru modificarea şi completarea unor acte legislative

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior (Monitorul Oficial, 2010, nr. 206-209, art. 681) prin impunerea obligativității de a dispune de raion cu producție agricolă autohtonă, cu o suprafață de minim 30 % din zona agricola a unității comerciale şi a Codului contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, prin introducerea sancţiunii pentru nerespectarea normelor cu privire la plasarea în vânzare a produselor agricole autohtone.

Scopul acestui proiect, este promovarea produselor agricole autohtone pe piața agricolă a Republicii Moldova, prin stabilirea regulilor cu privire la zona în unitățile comerciale.

Conform Strategiei Naționale de dezvoltare durabilă a complexului agroindustrial al Republicii Moldova (2008-2015), sectorul agrar ocupă un loc central în economia națională. Sectorul agrar angajează peste 40% din populația activă, circa 75% din terenurile agrare aflându-se în proprietatea privată. Există suficiente evidențe precum că, agricultura continuă să fie una din principalele activități economice și sursă de venit esențială pentru o bună parte din populație țării.

Moldova sa obișnuit să producă mai puțin și să importe mai mult și astfel am ajuns dependenți de importuri în sectorul agrar. Fapt ce se datorează condițiilor nefavorabile tolerate de stat, în raport cu producătorii autohtoni. Dacă producătorii autohtoni nu vor avea în continuare susținere din partea statului și nu se vor crea condiții favorabile pentru ca ultimii să se poată afirma pe piața internă, importurilor vor crește considerabil. Producătorii autohtoni, suportă cheltuieli majore pentru a crește producția agricolă, dar cu părere de rău nu există cerere pentru producția autohtonă, decât în piețele agricole, unde producătorii își expun producția în vânzare individual. Unitățile comerciale, cu suprafețe medii și mari, din sectorul urban, expun în vânzare în mare parte produse agricole importate. Motivele sunt diferite, nu obligatoriu calitate ci aspectul acestor produse favorizează apariția acestora pe rafturile supermagazinelor și hipermagazinelor, de asemenea și modalitatea simplă de contractare a producătorilor străini. Totodată, producătorii autohtoni au fost afectați de embargoul impus de Federația Rusă la produsele agricole din RM și în aceste condiții statul ar trebuie prin reglementari să ajute producătorii și să creeze condiții favorabile pe piața internă pentru comercializarea produselor agricole autohtone.

Din aceste motive expuse rezultă și necesitatea elaborării și adoptării acestui proiect de lege, care tinde să promoveze și să faciliteze apariția producției autohtone agricole pe piața internă.

Conform Legii nr. 231/2010, principiile statului în reglementarea activităţii de comerţ la art. 4  lit. i) prevedere promovarea mărfurilor autohtone. Însă, norme concrete care ar pune în aplicare această prevedere, nu sunt reglementate de legislația în domeniu.

Propunem introducerea unui articol nou, Art. 20¹ în Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior, ce obligă unele unitățile comerciale. care comercializează produsele agricole, să dispună de raion agricol cu producție agricolă autohtonă, cu o suprafață de minim 30 % din zona agricola a unității comerciale.

Categoria unităților comerciale obligate să respecte aceste norme,  sunt centrele comerciale, supermagazine și hipermagazinele – deoarece produse agricole în cantități mari sunt expuse spre comercializare de către unitățile de comerț cu suprafață comercială medie și mare, prevăzut de Nomenclatorul unităților comerciale care desfășoară comerț cu amănuntul, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 931/2011.

Prin aceste completări ținem să prevenim cazurile frecvent întâlnite în practică când în unitățile comerciale nu pot fi găsite produse agricole autohtone, fiind comercializate de regulă, produsele agricole importate.

La alin. (2) același articol, propunem obligarea unităților comerciale de a contracta cu producătorii autohtoni în prealabil livrarea produselor agricole. Contractul va prevedea condițiile cu privire la categoria de produselor agricole, cantitatea, calitatea și prețul. Aceste modificări vor da posibilitatea producătorilor agricoli de a planifica producției (cantitatea produselor agricole și profilul obținut) pentru anul viitor și asigurarea unităților comerciale prin stabilirea condițiilor de calitate.

Pentru prevenirea încălcării prevederilor Art. 20¹ din Legea nr. 231/2010 se propune completarea  Codului contravenţional al Republicii Moldova la art. 273, cu o categorie nouă privind încălcarea de către întreprinderile comerciale Pct. 14), ce prevede sancționarea unităților comerciale care nu respectă normele cu privire la plasarea în vânzare a produselor agricole autohtone.

La art. 408 din Codului contravenţional al Republicii Moldova propunem stabilirea, constatarea și aplicarea contravenției prevăzute la art. 273 pct. 14 în competența Agenției Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Completările aduse legislaţiei prin proiectul de lege, tind să promoveze produsele autohtone în raport cu cele importate, să asigure stabilitate  producătorilor autohtoni și înlăturarea riscurilor cu privire la pierderea produselor agricole din motivul insuficienței pieții  și a cererii pentru comercializare acestora.

Deputat în Parlament,
Gheorghe BREGA

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s