Protejarea intereselor personale

646x404

Problema construcțiilor ilegale pe terenurile publice duc la pierderi a sute de ha de pământ și sute de milioane de lei din bugetul statului.

Aparent, toți se revoltă, declară cât e de necesar de pus capăt acestor hoții, însă când se încearcă a promova un proiect de lege pentru a curma dorința hoților de a construi ilegal, aici apare fața lor adevărată, fără mască a unor deputați și reprezentanți a unor partide.

De ce îi numesc hoți ? Pentru că sunt hoți de terenuri de pământ și toți trebuie să stea la pușcărie cum și cel care a furat o anvelopa de la mașină sau două găini de la vecini.

Fracțiunea Partidului Liberal a înregistrat un proiect de lege, care ar permite Administrației Publice Locale (APL) să demoleze construcțiile ilegale și totodată să întoarcă terenul în proprietatea statului (proiectul este plasat pe blog).

Deci, se propune descentralizarea puterii și transferul mai multor atribuții primăriilor, care la moment nu au nici o pârghie legală să ia măsuri pentru a reîntoarce terenurile.

Descentralizarea puterii este stipulat și asumat în Acordul de Asociere UE-RM, la capitolul reforma teritorial – administrativă. Acest proiect de lege a fost înregistrat încă în 2012, dezbătut public cu reprezentații APL și primarii din sate și orașe în 2014.

Atât reprezentații APL cât și primarii s-au pronunțat în susținerea acestui proiect și au solicitat adoptarea acestuia cât mai repede.

Unii primari au declarat că dacă se mai tărăgănează, peste o perioadă de timp nici nu o să fie nevoie de el că băieții șmecheri au să fure toate terenurile publice și nu o să mai fie ce de apărat.

Pe 14.07.2015 am încercat să susțin acest proiect la Comisia economie, buget și finanțe din Parlament.

Imediat, indiferent de partid, membrii comisiei care au afaceri au început atacul.

Unii au motivat: cum să demolez o construcție ilegală construită, că persoana care a construit a investit banii.

Însă nici nu doreau să asculte că această persoană a acaparat terenul ilegal și a construit pe propriul risc, cu banii pe care îi are o să mituiască judecătorii și după amenda de până la 9000 lei o să legalizeze construcția.

Deci dacă cineva fură o mașină trebuie să-l apărăm pe simplu motiv că omul are nevoie de mașină și nu trebuie pedepsit, ci numai să-l amendăm. Unde o să ajungem cu o așa logică?

Altul, care a declarat că timp de 5 ani s-a ocupat de construcții a mai spus și mai gogonată: ,,Nu e problema că construiește ilegal, ci trebuie neapărat verificată calitatea acestei construcții”. Deci, construiește pe un teren care la furat nu e o problemă, ci trebuie să monitorizăm că construcția să corespundă standardelor în construcție. Mai mare aberație nu putea declara.

Tot acest membru al comisiei a declarat că în lege, chiar dacă dorim ca construcția ilegală să fie demolată, trebuie introdus un articol, care să indice judecătorului că în decizia lor să fie numai demolarea.

Dumnealui ori nu cunoaște, ori nu dorește să cunoască că justiția e independentă și nu putem da indicații judecătorilor.

Judecătorii se conduc după legile în vigoare și dacă în lege o să fie stipulat că APL are dreptul la demolare construcțiilor ilegale pe teren public o să aplice legea.

Probabil acest membru al comisie a avut indicații de la șeful său cu orice preț să nu voteze și să respingă acest proiect. Un alt membru al comisiei a declarat cum să demolez construcția ? Cum să-l impui pe cel care a construit o casă s-o demoleze? Unde apare acest deputat tot timpul apar ,,ghișesfturi”.

Nu o să mă dau în detalii puteți privi și asculta și Dvs. aceste dezbateri începutul (1:15:35) http://realitatealive.md/live-edin-a-comisiei-economie-buget-i-finan-e-din-14-iulie_23798.html

Vreau numai să menționez că toți acești apărători al ilegalității sunt oameni de afaceri, se află la putere de mulți ani și probabil au și ei „pufușor pe botișor”, deoarece foarte înflăcărat au încercat să respingă acest proiect.

Văzând sârguința lor de a respinge cu orice preț acest proiect, m-am gândit că trebuie să le ușurez sufletul și le-am comunicat că aceste proiect a fost dezbătut public în 2014 și toți primarii și reprezentații APL au susținut proiectul. La acest moment au răsuflat ușor și au declarat că într-adevăr comisia de bază trebuie să fie Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.

Aceasta este soarta proiectelor care contravin intereselor oamenilor de afaceri și mai ales când ai indicații de la șef să nu votez pentru susținerea proiectului.

La ei logica e simplă, cine e șmecher și are bani poate să construiască și pe o bucată de teren public, chiar dacă și ilegal. Cine nu poate trebuie să tacă, iar ei se conduc de principiul ,,furi ai, nu furi nu ai”.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s